Alle recepten

Vorige fotoVolgende foto
Wedstrijd is afgelopen!
Inzender: Nico Kools
Titel: Fishbowl
Ingrediënten:
Garnalen - 8 zwarte tijgergarnalen - 1 teentje knoflook - 1 eetlepel fijn gehakte peterselie - Sap van een uitgeperste citroen - Een theelepel citroenrasp - Olijfolie, peper en zout. Fishbowl - 250 gram sushirijst - 5 eetlepels rijstazijn - 400 ml water - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 500 gram vis (van elke vis ong 125 gr) - 1 eetlepel kewpie mayonaise - 2 eetlepels tomasu sojasaus - ¼ theelepel sriracha - ¼ theelepel sesamolie - sap van ½ limoen - 175 gram edamame (sojaboontjes) - 1 mango - 125 gr zeewiersalade - 6 radijsjes - ¼ komkommer - 75 gram biet julienne snijden - 75 gram peen julienne snijden - Sesamzaadjes - Chili flakes
Bereidingswijze:
Fishbowl (4 p) Voor dit gerecht heb ik mijn “ei” omgebouwd tot een ware rookoven. Hiervoor heb ik twee kamado’s samengebracht: namelijk mijn bge (L) met de ring van de joetisserie (Kamado Joe). Samen met mijn schoonvader heb ik een rookstang ontwikkeld waaraan minimaal 12 vissen kunnen hangen. Deze rookstang past op de ring van de joetisserie. Het rookproces: Voor deze fishbowl heb ik forel, poon, zeebaars en dorade gebruikt, omdat dit lekkere stevige vissen zijn. En zwarte tijgergarnalen. De vissen spoel ik af onder stromend water, dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze rijkelijk met grof zeezout in een schaal. De schaal dek ik af met huishoudfolie en laat dit een uur of 4 in de koelkast staan. - Stap 1: koud roken. Dit doe ik ’s nachts. Ik vul mijn cold smoke generator met beukenmot. Rond 21.00 uur steek ik deze aan met een waxinelichtje, plaats de rookstang en hang de vissen aan een haakje aan de stang. (als haakje gebruik ik ijzeren gordijnhaken). De reggulator zet ik op een kiertje. - Stap 2: warm roken. De volgende morgen om 09.00 uur haal ik de rookstang uit de BGE. De vissen hebben nu zo’n heerlijk perkamentachtig velletje gekregen. Ik vul nu de BGE met een laagje kolen (hiervoor gebruik ik de kleinere stukken). Aansteken en op temperatuur laten komen tot ong. 80 graden. Ondertussen de rookstang terughangen. De vissen laat ik 1 uur warm roken. Tijdens dit proces vul ik ook een smokebox met beukensnippers, plaats deze op de kolen en laat dit meeroken (ong 20 minuten). Na 1 uur zijn de vissen heerlijk gerookt. - Stap 3: de garnalen Vervolgens verwijder ik de rookstang en de ring van de joetisserie en leg de stainless steel grid op de bge. Verhoog de temperatuur naar ong. 200 graden en plaats daarop een aluminiumschaaltje met de garnalen. En laat deze korte tijd garen. Meestal duurt dat zo’n 5 minuutjes. Ik houd aan: als ze rosé zijn gekleurd, zijn ze klaar. Garnalen Mix alle ingrediënten goed door elkaar, voeg de garnalen toe, doe alles in een plastic zakje, haal zoveel mogelijk lucht eruit en laat rusten in de koelkast tot het op de BGE gaat. Ik maak dit klaar voordat ik ga warm roken. De marinade kan in die tijd lekker zijn werk doen. Fishbowl Spoel de rijst goed af in een vergiet. Breng de rijst samen met 400 ml water aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en kook de rijst 15 min. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 min staan met de deksel op de pan. Verwarm ondertussen in een pannetje 5 eetlepels rijstazijn met 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker. Los de suiker helemaal op. Giet deze dressing over de rijst, roer een paar keer om en laat afkoelen (ong 1 uur) Meng de mayonaise met de sojasaus, sriracha, sesamolie en limoensap. Dit wordt de dressing die je straks over de vis verdeelt. Haal de vissoorten van hun graad en snijdt ze in redelijke blokjes van ong 1x1 cm. Doe dat ook met de mango. Snij de komkommer is kleine blokjes en de radijsjes in schijfjes. Schep de afgekoelde rijst in een grote schaal en verdeel de vis, edamame, mango-blokjes, radijsschijfjes, komkommer, biet en peen over de rijst. Top de fishbowl vervolgens met zeewiersalade, sesamzaadjes en chili flakes. Eet smakelijk!
Stemmen: 105

Aantal keer bekeken: ?