Alle recepten

Vorige fotoVolgende foto
Wedstrijd is afgelopen!
Inzender: Renier Izeboud
Titel: Bouf Bourgondiër
Ingrediënten:
Voor de Bouf Bourgondiër. Bouf (het origineel is Boeuf), het is een boef van een recept... Misdadig lekker! 1 kilo runder sukadelappen 1 klont bakboter (1 EL) 2 teentje knoflook 3 takjes tijm 3 takjes rozemarijn 4 blaadjes laurier 8 kruidnagels 2 eetlepels bloem 3 plakjes ontbijt koek 3 eetlepels scherpe grove mosterd 1 winterpeen 1 rode paprika 1 gele paprika 3 stengels bleekselderij 2 middelgrote uien 5 sjalotjes 250 gram kleine champignons (liefst mini) 1 klein blikje tomatenpuree 1 potje zilver uitjes (uitgelekt) 1 fles rode wijn 300 ml runder bouillon Voor de aardappeltjes 5 middelgrote iets kruimige aardappels (ongeschild) 1 limoen 1 teentje knoflook 1 takje tijm 1 eetlepel olijfolie Voor tijdens het koken (Het is Bouf Bourgondiër he!) 2 flesjes van je favoriete speciaal bier! Ik raad Schuppenboer Grand Reserva aan van brouwerij 't Nest. Met een mooie kruidige afdronk waar je koriander in kan herkennen past dit biertje bij dit kruidige gerecht. En oh jee... Keuzes... Een Chimay is ook zo lekker! Ben je een wijnliefhebber, neem dan een mooie rode wijn uit de Franse streek Bourgogne. Smaken verschillen natuurlijk maar de Boeuf is oorspronkelijk ontstaan in deze streek. Serveer bij je wijntje of biertje een plankje van kaas en een mooie droge worst. Dan is het een gerecht waar je naar toe kunt leven. De tijd van bereiding is een mooi moment om extra te genieten!
Bereidingswijze:
Wie denkt dat een stoofpot alleen winterkost is heeft het mis! Stoofpot staat centraal voor genieten en ontspannen. De Bouf Bourgondiër is een maaltijd om de hele dag van te genieten tijdens elk seizoen! Benodigdheden voor de BBQ. 1 Dutch oven 2 kleine gietijzeren pannetjes met deksel (voor de aardappelen) Grill rooster Conveggtor voor indirect stoven Keukentouw Haal de sukadelappen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Leg alle ingrediënten klaar voor direct gebruik en was de groenten. Schrob de aardappelen schoon. Bereid je BBQ voor op direct grillen. Let op, er zijn meer wegen die naar Bouf Bourgondiër leiden. Zo bereid ik hem ook wel eens op mijn Joy stove maar kan het net zo makkelijk in de oven of gewoon ouderwets op open vuur! Breng de BBQ naar een temperatuur van ongeveer 200 graden. Voor de Bouf: Snij de sukadelappen in grove stukken en bestrooi ze met 2 eetlepels bloem rondom wit. Snij de ui in grove stukken Halveer de sjalotten en snij in grove stukken Laat de zilveruitjes uitlekken Snij de winterpeen in 2en en snij halve maantjes van ongeveer een halve centimeter dik Verwijder de uiteinden van de bleekselderij en snij deze in dunne halve maantjes Snij de paprikas in blokjes Maak de champignons schoon en halveer als ze te groot zijn Hak 2 teentjes knoflook fijn Prik de kruidnagels door de laurierblaadjes heen, 2 per blaadje (zo raak je ze tijdens het stoven niet kwijt!) Bind de Rozemarijn en Tijm in een kruidenbuiltje aan elkaar vast. Maak 300 ml runderbouillon uit een bouillon blokje of koop kant en klaar Smeer de ontbijtkoek in met mosterd Zet de Dutch Oven op het grill rooster en laat op temperatuur komen. Voeg de klont boter toe en laat bruin worden. Als de boter bruin is voeg je het vlees toe en bak je het rondom bruin. Als het vlees bruin is schep je het uit de pan en leg je het in een kom. Leg de conveggtor in de BBQ en laat de temperatuur zakken naar 110 graden. De Dutch oven blijft nog wel even goed warm. Fruit in het bakvocht de knoflook de ui en de sjalot. Voeg de tomatenpuree en overgebleven bloem toe en roer goed door. Voeg alle groente en de zilveruitjes toe en bak deze nog 2 minuten mee. Blijf roeren! Voeg na 2 minuten de bouillon en rode wijn toe. De rode wijn voeg je toe tot het vlees en de groenten onder het vocht liggen. Leg de laurierblaadjes op de stoofpot en leg het kruidenbuiltje er bij. Leg vervolgens de ontbijtkoek met de mosterdkant naar beneden op de stoofpot en sluit het deksel. Als de BBQ op temperatuur is (110 graden) zet je de pan terug in de BBQ en laat je het gerecht ongeveer 2 tot 3 uur stoven (ja, je zal tussendoor moeten proeven!) Voor de aardappels. Snij de gewassen aardappels met schil in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Snij een teentje knoflook fijn Halveer de limoen Doe de aardappel blokjes in een kom Rits de blaadjes van de Rozemarijn en hak ze fijn. Strooi de fijngehakte blaadjes over de aardappels. Besprenkel de aardappels met olie en roer de knoflook door de aardappels Knijp de limoen (een halfje is genoeg) leeg over de aardappels en roer door. Verdeel de aardappels over de 2 kleine gietijzeren pannetjes Sluit de deksel van de pannetjes en zet ze op de BBQ bij de stoofpot. De aardappeltjes mogen 2 uur mee op de BBQ maar hou ze wel goed in de gaten! Als de tijd voorbij is, is het tijd om te eten. Serveer de aardappeltjes direct uit het pannetje naast de Bouf. Enjoy!
Stemmen: 1935

Aantal keer bekeken: ?