Alle recepten

Vorige fotoVolgende foto
Stem nu op dit recept!
Bedankt voor je stem, je mag 1 keer per 24 uur stemmen.
Inzender: Renier Izeboud
Titel: Stoverij van varkenswangen in kriekbier en verse friet
Ingrediënten:
Voor de friet: Een aantal mooie bintjes Zaanse mayonaise Voor de garnering: Veldsla met een klein beetje olijfolie en versgemalen peper 1 KG varkenswang (ik laat de vlies er omheen) Ongeveer 75cl kriekbier 3 uien (fijn gesnipperd) 2 sjalotten (fijn gesnipperd) 1 grote teen knoflook 4 blaadjes laurier 4 takjes tijm 1 takje rozemarijn 4 kruidnagels 3 sneetjes ontbijtkoek 3 eetlepels scherpe grove mosterd 1 eetlepel kersenjam 3 stengels bleekselderij 1 grote winterpeen 250 gram mini champignons Peper Zout
Bereidingswijze:
Voor de BBQ het volgende: 1 Dutch oven Conveggtor Grillrooster Voor de frietjes (handgesneden dikke friet) Een frietpan Een aantal mooie grote bintjes Breng de BBQ op temperatuur (ongeveer 200 graden direct) Varkenswangen halveren en op kamertemperatuur laten komen. Ondertussen de uien snipperen en de sjalot in kleine ringen snijden. Knoflook ontdoen van de schil en dan pletten onder het mes (de geplette look gaat later in de pan) Winterpeen door 4en delen en in kleine blokjes van ongeveer 1 cm snijden Bleekselderij in dunne plakjes snijden Aardappels niet schillen maar goed wassen. Daarna in kleine stukjes snijden (ik maak van 1 aardappel 8 partjes die ik klein snij) Mini champignons schoonpoetsen met een keukenpapiertje De tijm en rozemarijn bij elkaar binden met touw als kruidenbuiltje Per laurierblaadje 1 kruidnagel door het blad prikken De 3 plakken ontbijtkoek insmeren (aan 1 kant) met een dikke laag grove mosterd Zet de Dutch Oven op het grillrooster en laat de pan warm worden. smelt een goeie klont bakboter (of vloeibare bakboter) in de pan en laat het bruin worden. Als de boter bruin is mogen de varkenswangen in de pan. Bestrooi ze met zout en grof gemalen peper en bak de wangen rondom licht bruin. Als de wangen licht bruin zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord buiten de BBQ om te rusten. In het kookvocht in de pan gaan de uien, sjalotten en de knoflook. Fruit ze aan tot ze glazig zijn. Als ze glazig zijn voeg je het kriekbier toe (alles mag er in) laat het kriekbier langzaam warm worden tot het net niet kookt. Haal de pan van de BBQ en maak de BBQ klaar voor indirect koken op 120 graden. Zet de pan in de BBQ en leg de wangen weer in de pan. Schep de peen, bleekselderij en champignons bij het vlees en roer alles om. Voeg een flinke eetlepel kersenjam toe en roer door. Laat de pan met rust en breng het gerecht langzaam aan de kook. Als het gerecht kookt voeg je de ontbijtkoek met mosterd toe. Mosterdkant naar beneden! Dompel de ontbijtkoek een beetje onder in het kookvocht zodat de ontbijtkoek zacht en nat is. leg de laurierblaadjes tussen de ontbijtkoek bovenop het gerecht en dompel onder. Leg het kruidenbuiltje bovenop en sluit de pan met het deksel. Sluit de BBQ en laat het gerecht op temperatuur komen. Als de BBQ 120 graden heeft bereikt zet je de timer op 2 uur. Stoven maar!!! Ondertussen heb je tijd om de bintjes te schillen en ze daarna in mooie friet te snijden. Breng een kwartier voor de eindtijd van de stoofpot een frietpan op temperatuur komen (160 graden) en bak de friet 5 minuten voor. Na het voorbakken de friet even uit laten lekken en de temperatuur van de frietpan verhogen naar 190 graden. Ondertussen is het tijd om de stoofpot van het vuur te halen. Pluk het kruidenbuiltje uit de pan en verwijder de laurierblaadjes. Roer de stoofpot rustig door en laat hem met het deksel er op even staan. Bak de voorgebakken friet in 2 minuten mooi goudbruin. Als de friet klaar is laat je ze uitlekken en schep je een mooie schep varkenswangen stoof op een bord (vergeet niet de mooie saus waarin de wangen gaar zijn geworden mee te scheppen!) Naast de varkenswangen mogen de lekkere frieten samen met een goeie kwak Zaanse Mayonaise. Als garnering de veldsla. De veldsla is een klein beetje geolied en voorzien van peper voor wat pit naast het zoete gerecht. Geniet van de enorm malse wangen en de smaakexplosie!
Stemmen: 1521

Aantal keer bekeken: ?