Alle recepten

Vorige fotoVolgende foto
Wedstrijd is afgelopen!
Inzender: Bobby van Wordragen
Titel: Kip Souvlaki van de BBQ, volgens Traditioneel Grieks Recept
Ingrediënten:
1 st citroen 4 el oregano 6 tenen knoflook 8 el olijfolie 1 el zout 2 tl gemalen zwarte peper 500 gram Arcadios Griekse yoghurt (AH) 4 el witte wijnazijn (huismerk AH) 1 bosje verse dille 1 st komkommer 4 st goede pita broodjes, verkrijgbaar bij de Sligo 3 el Griekse extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
KIPPENDIJEN MARINEREN 1. Plet 6 tenen knoflook en hak fijn. Let op: Houd 1 teen apart voor de tzatziki! 2. Doe een flinke scheut Griekse olijfolie in een kom (ong. 6 el) en voeg daarbij de knoflook, laat 2 tot 3 min intrekken 3. Snijd de kippendijen in gelijke stukken van ong. 3 x 3 cm 4. Snijd de citroen doormidden en knijp een halve citroen uit in de olijfolie 5. Voeg nu de oregano, het zout en de peper toe, en meng een paar seconde met een vork of lepel 6. Doe nu de kippendijen in een schaal of kom, en meng het door de marinade. Dit werkt het beste met je blote klauwen. Dan kun je de marinade ook goed inmasseren. Dat kippetje heeft een zwaar leven gehad voordat het in jouw handen terecht is gekomen, dus goed masseren. 7. Zet de schaal afgedekt met folie in de koeling voor max. 1 uur Tzatziki, volgens traditioneel recept met geheim ingrediënt: 1. Doe 2 grote el Griekse extra vierge olijfolie in een beker 2. Voeg daarbij de zojuist geplette knoflook in stukjes 3. Pak de staafmixer en mix de knoflook en olie tot 1 glad geheel. Anders heb je stukjes rauwe knoflook in de saus, ook lekker, maar zonder stukjes is voor de meeste toch aangenamer. 4. Snijd nu de komkommer met een mandoline, je kunt de pitjes en de schil verwijderen maar dit doe ik niet. Stukje gezonder en ik houd wel van een beetje groene kleur in mijn saus 5. Zelf doe ik de gesneden komkommer in een bak of schaal en pers ik met de blote handen het vocht uit de komkommer stukjes, boven de wasbak anders word het een troep. Hierdoor word je tzatziki minder waterig 6. Neem de fles witte wijnazijn en doe 2 el in een bakje met gesneden komkommer en meng door elkaar. Laat intrekken voor 2 minuutjes. 7. Nu doe je de Griekse yoghurt in een grote kom of schaal, ik koop altijd Yiaourti van Arcadios bij de AH. Dit is mijn persoonlijke favoriet, lekker vol van smaak en niet te waterig. Als je deze koopt snap je vanzelf wat ik bedoel. Ik gebruik de hele verpakking, als het teveel is kun je het nog een paar dagen bewaren in de koelkast. 8. Snijd nu het bosje verse dille fijn en verwijder de takjes, voeg de dille samen met de knoflookolie en de gesneden komkommer toe aan de Griekse yoghurt 9. Meng alles goed door elkaar 10. Bijna klaar, voeg je een sufje ver gemalen zwarte peper, een snufje zout toe 11. En als kers op de taart nog een beetje extra witte wijnazijn, 1 of 2 el naar eigen smaak. De witte wijnazijn is hét geheime ingrediënt dat jouw smaakpapillen op hol doen slaan, de tzatziki krijgt een wat zoetige smaak met een zure kick na, heerlijk! De BBQ aan Nu de kip en de tzatziki bijna klaar zijn met intrekken jij mooi even tijd om de bbq aan te steken. Op 180 graden, je gaat de kipdijen direct boven de hete kolen grillen op de bbq. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een super malse binnenkant. Ik heb deze keer net voordat het vlees erop gaat wat kersen houtsnippers in de kolen gegooid voor een lekker rooksmaakje. Omdat het best snel gaat kun je droge snippers gebruiken, dan rookt het wat sneller op. Souvlaki op de BBQ Als je bbq bijna heet genoeg is dan tover je wat metalen of houten spiesen uit de kast en rijg je hier de kipdij aan, leg ze op de bbq todat de kerntemperatuur 75 graden is. Dan zijn ze lekker gaar en super mals. De kipdijen met vel krijgen zelfs een heerlijk knapperig jasje, dit krijg je met kipdij zonder vel minder snel voor elkaar. De pita’s Een pita kun je zowel als voorgerecht als bij het hoofgerecht eten. Als je geen tijd hebt om een pita zelf te maken, net als ik. Dan koop je ze in de winkel, ik koop ze zelf altijd in bij de Sligro. Daar hebben ze pita’s in verschilldende maten die het dichtst in de buurt komen bij de pita’s die je bij een Grieks restaurant krijgt. Leg ze even 2 minuten om en om boven de hete kolen op de bbq, zo krijgen ze een krokant jasje en zijn ze erg lekker als voorgerecht. Als ze souvlaki klaar is dan serveer je deze op een mooie plank, en voor wat extra smaak knijp je nog wat citroensap uit over de souvlaki, van de overgebleven halve citroen. Zo hoef je niks weg te gooien. Drank tip Ouzo! En een frisse witte wijn of een Mitos biertje om af te blussen. YAMAS! (= Grieks voor proost)
Stemmen: 50

Aantal keer bekeken: ?